Het leven inspireert en intrigeert! Wat beweegt mensen en hoe houden ze stand. Soms zit het mee, soms zit het tegen en het mag er allemaal zijn. In het vijfluik dat ik begin 2022 maakte komen er heftige emoties voorbij. Iedereen kent ze wel, al lopen we er niet graag mee te koop. Ik vond het een uitdaging om te schilderen en ben dankbaar voor Elisabeth die als trouw model vol overgave gekke bekken heeft getrokken. Elisabeth is een verhaal apart, zij belichaamt voor mij de veerkracht van mensen. Hoe diep in de put ook, als mens kunnen we weer opstaan. Als we luisteren naar elkaar, elkaar nemen zoals we zijn en elkaar bemoedigen. Zij is mijn muze en figureert op verschillende manieren in beelden en schilderijen. De foto’s die ik uiteindelijk gekozen heb voor het vijfluik zijn allemaal erg dramatisch en de vijf tezamen: 50 x 150 cm, zijn haast niet te doen. Ik zal haar binnenkort wederom schilderen, nu uitbundig lachend want dat hoort zeker ook bij het leven!

Nog iets uit het dagelijks leven, een steeds terugkerend fenomeen is schoonmaken! Ik blink er niet in uit, maar wat is het heerlijk, een opgeruimd en fris huis! Daarom schilderde ik een ode aan de schoonmaakster; vier happy housekeepers. Voor deze reeks heb ik gebruik gemaakt van selfies van een carnavaleske vriendin in Italië. Hoewel het leven niet altijd meezit, weet zij de humor erin te houden en dat is een groot goed! Proost!

Soms is de wereld echt naar, het portretje van een ineengedoken meisje getuigt daarvan. Hetzelfde meisje, Eva, figureert in een drieluik. Dit drieluik staat symbool voor de gang van onze gedachten en gevoelens. We overpeinzen het leven, bedenken een nieuwe weg en gaan ervoor. Na een poosje begint deze cyclus weer opnieuw.

Natuur en dieren zijn voor mij altijd troostrijk, vandaar dat ik ze graag en vaak schilder, mensen in combinatie met dieren vind ik ook geweldig om te maken.

Ik mediteer en beoefen Chi Neng Qi Gong, in de natuur ontmoet ik de kosmos. Ik kan het zelf niet echt meer vinden in een kerk of zo, toch weet ik zeker dat er meer is tussen hemel en aarde, waarschijnlijk dat religieuzen: joden, moslims, hindoes, christenen, boeddhisten et cetera me daarom boeien. Wie mij echter het meest boeien zijn mensen die gewoon aardig zijn, die goed doen. Mensen die de wereld mooi maken door een klein praatje, die een klein kind aan het lachen maken, die een oud vrouwtje of mannetje helpen oversteken. Het zijn de kleine gebaren die het doen.

Bij ons in het dorp is zo’n winkel waar ze voor iedereen klaar staan: IJzerwarenhandel de Wit. Niels Jansen heeft met assistentie van mij prachtige opnamen gemaakt in de zaak. Deze foto’s zijn de basis voor een reeks die eigenlijk nog niet af is. Cor en Sjoerd zijn de eerste twee uit deze reeks. Ik hoop er nog meer te maken… maar ja, soms komen reeksen niet af!! Ik wens iedereen zo’n winkel in de buurt. Een winkel waar ze meedenken en alles verkopen om alles te maken of te repareren in en om je woning, kleinschalig, op menselijke maat. Als je 3 spijkers nodig hebt, krijg je 3 spijkers zonder plastic verpakking en een aardig praatje erbij. En als je een boormachine nodig hebt, dan hebben ze die ook!